Strateginen sponsorointi
Sponsorointi tarkoittaa logoa jääkiekkokaukalossa tai hiihtäjän haalarin selässä.
Vai tarkoittaako?
Suomessa sponsorointi on lähtenyt vauhdilla liikenteeseen 70- ja 80-luvun taitteessa, ja ikävä kyllä monen mielikuva siitä, mitä sponsorointi tarkoittaa, elää yhä yli 40 vuoden takaisessa maailmassa.
Edelleen iso osa sponsorirahasta liikkuu urheilukentällä, se on toki totta. Mutta sen lisäksi sponsorointia tapahtuu mediasta tapahtumiin, ja sen sisältö on, kaikilla alustoilla, muuttunut monin paikoin strategisemmaksi, ja Suomi on maailman kärkimaita sponsoroinnin saralla.
Sponsorointia määrittää aina vastavuoroisuus – se on molempia osapuolia hyödyttävää. Brändinäkyvyyttä ja -mielikuvia toki edelleen saa luotua logonäkyvyydellä oikeissa tilanteissa, sitä väheksymättä, mutta 2020-luvulla strategisuus lisääntyy ennestään, ja sponsoroinnilta voi puolin ja toisin vaatia enemmän.
Strategisuuteen osana kuuluu tavoitteet, mittaaminen, seuraaminen ja kehittäminen.
Ajatus siitä, että paras sponsorointikohde on toimitusjohtajan suosikkiurheilulajin piirimestaruuskisat, alkaa onneksi olla väistymässä. Tilalle on tullut markkinoinnista tuttua tavoitteellisuutta: Missä on kohderyhmämme? Millaisiin asioihin haluamme tulla liitetyksi? Miten haluamme profiloitua? Miten haluamme brändimme miellettävän?
Sponsoroinnin tuloksekkuutta voi myös mitata samoin, kuin markkinointia. Ja kohdetta voi vaihtaa, mikäli totuttu tapa ei tuo mukanaan myös tuloksia. On tärkeää erottaa sponsorointi ja hyväntekeväisyys toisistaan.
Tavat toteuttaa sponsorointia ovat niinikään rajattomat – se voi olla perinteisemmistä markkinointiteosta vaikuttajayhteistyön kautta erilaisia sisältöyhteistöitä. Parhaimmillaan sponsorointi jättää unohtumattoman muistijäljen, joka on toteutettu elämyksen keinoin tunteita herättämällä.
Tapahtumat sponsorointikohteena
Tapahtumissa on useita muista sponsorointikohteista poikkeavia ominaisuuksia.
Helposti mielletään, että tapahtumasponsoroinnin vaikutukset jäävät pieniksi, jos tapahtuma on esimerkiksi vain kerran vuodessa. Yksinkertaisellakin viestintäsuunnitelmalla pääsee kuitenkin pitkälle; tapahtumasta ja yhteistyökumppanuudesta voidaan puolin ja toisin viestiä pitkin vuotta, ja nostaa yhteistyötä monikanavaisesti esiin ennen itse tapahtumapäiviä. Viestintää kiihdyttämällä kohti tapahtumaa luodaan hyvää pöhinää ja viestejä saadaan esiin niillekin ihmisille tai kohderyhmille, jotka tapahtumassa eivät fyysisesti ole paikalla. Viestintä voi sisältää niin median tiedottamista, kilpailuja, omia side eventtejä esimerkiksi myymälässä, tapahtumajärjestäjän tarjoamien viestintämahdollisuuksien hyödyntäminen, asiakkaiden konkreettinen kutsuminen tulevaan tapahtumaan…
Tapahtuma itsessään on arvokkain elementti sikäli, että sen aikana on mahdollista luoda elämyksiä ja tarvittaessa hyödyntää kaikkia aisteja, joka luo muusta näkyvyydestä ja markkinoinnista poikkeavan vahvan reaktion. Tapahtumassa voi hyödyntää visuaalisuutta, ja tehdä jo pelkistä puitteista elämyksen, osallistumisen voi tarinallistaa ja nitoa koko pisteen saman tarinan ympärille, jonka maalina on tapahtuman tavoite; oli se sitten mahdollisimman monta koekäyttöä, rekisteröintiä, palautetta, somejakoa tai mikä parhaiten palveleekaan. Tapatumajärjestäjän tarjoomasta riippuen erilaisia mahdollisuuksia on myös sitoa osallistuminen omaa ständipistettä laajemmaksi: Lavaohjelmaan osallistuminen, printtimateriaalin sponsorointi, jonkin tapahtumatilan tai lavan nimeäminen, kilpailupalkintojen tarjoaminen ja kaikenlaiset vaihtelevat sisältöyhteistyön muodot.
Tapahtuman kohderyhmästä riippuen myös tapahtumanaikaisen side-eventin järjestäminen voi olla tuloksekas ratkaisu: jos tapahtumassa luontevasti liikkuu tärkeitä kohderyhmiä, mikä olisikaan houkuttelevampi tapa syventää suhdetta heihin, kuin erikseen kutsuminen illan vip-tilaisuuteen?
Tapahtuman jälkeinen viestintä kannattaa sekin suunnitella jo ennen tapahtumaa kartuttaakseen tapahtumassa viestinnän materiaalipankkia parhaalla mahdollisella tavalla. Käyttötapoja on useita: tapahtuma on upea paikka kerätä tuotteen tai palvelun käyttöön liittyviä kysymyksiä, joihin voi vastata muissa kanavissa, mahdolliset tietoiskut tai luennot voi kuvata ja jakaa sellaisenaan tai koukuttavina klippeinä, asiakkailta voi kerätä palautetta, jota voi jakaa tekstinä, kuvina tai jopa videoina, tapahtumaläsnäoloa ylipäänsä jakamalla voi kehittää mielikuvaa siitä, miten organisaatio jalkautuu käyttäjiensä keskuuteen… mahdollisuuksia on rajattomasti, ja oikealla suunnittelulla niistä riittää helposti materiaalia aina siihen asti, että päästäänkin jo viestimään seuraavan vuoden tapahtumasta.
Miten sponsoroinnin tavoitteet asetetaan ja kuinka niiden toteutumista seurataan?
Lataa Huikean sivuilta työkirja, jonka avulla määrität tavoitteet ja hahmotat niiden toteutumista!
Jotta sponsorointi ei jää vain yhdensuuntaiseksi rahoittamiseksi tai kädenlämpöiseksi logonäkyvyydeksi, sen vaikutuksia kannattaa seurata ja kehittää. Työkirja auttaa kartoittamaan kohteet, kohderyhmät ja tulokset.
Työkirja on näppärästi excelin muodossa, jolloin se on helppo ladata vaikka Driveen koko tiimin täytettäväksi, ja tarvittaessa muokata paremmin omiin tarpeisiin sopivaksi. Lataa pohja tästä:
Haluatko kuulla lisää?
Olemme pelkkänä korvana, jos aihepiiri herätti ajatuksia!
☎️ Pirauta Anniinalle 040 576 8761
tai
📬 Laita viestiä [email protected]
Kirjoittaja
Yrittäjä, Huikea Tapahtumatuotanto
050 359 5573 | [email protected]