Verkostoitua – Hui, en minä ainakaan. En halua, eikä minun tarvitse verkostoitua. Kuulostaako tutulta? Vaikeinta on yleensä löytää sopiva paikka verkostoitumiseen. Messuille lähtemisen yhtenä tavoitteena kannattaa ehdottomasti olla myös verkostoituminen muiden yritysten kanssa. Messut tarjoavat  upean “aasinsillan” käydä tutustumassa kilpailijoihin vähän pintaa syvemmältä. Samalla pääset kärryille uusimmista tuulista ja innovaatioista. Verkostoitumalla rohkeasti voit saada uusia suosituksia tai diilejä tai löytää jopa synergiaetuja jonkun toisen toimijan kanssa ja luoda pohjaa tulevaisuuden liikekumppanuudelle.

Menemällä rohkeasti juttelemaan ja esittäytymään toisille yrityksille voitte löytää yllättäviäkin yhteistyömahdollisuuksia messuiltaa. Teiltä voi löytyä esimerkiksi toisianne täydentäviä palveluja, jotka eivät suoraan kilpaile keskenään vaikka toimisitte samalla alalla. Mikäli kemiat kohtaavat ja löydätte tuotteissanne tai palveluissanne toisiaan täydentäviä asioita, voisitteko tulevaisuudessa esimerkiksi yhdistää tuotteita isommaksi, asiakasta enemmän kokonaisvaltaisesti palvelevaksi, kokonaisuudeksi.

Osterwalderin & Pigneurin mukaan avainkumppanit nitovat yhteen toimivan liiketoimintamallin avainkumppanien ja alihankkijoiden verkoston. Yritykset muodostavat nykyaikana paljon kumppanuuksia muun muassa resurssien hankinnan tukemiseksi, riskien vähentämiseksi tai optimoidakseen liiketoimintamalleja. Avainkumppaneita voi olla esimerkiksi strateginen sopimus keskenään kilpailemattomien yritysten välillä, strateginen liitto keskenään kilpailevien välillä tai ostaja-toimittajasuhde luotettavien toimitusten takaamiseksi.

Kuva: Pixabay

 

Mistä sitten löytää jutunaihetta, että viitsii mennä toisen osastolle esittäytymään? Meneillään olevat messut toimivat hyvänä jäänrikkojana. Voit aloittaa esimerkiksi kysymällä miten messut ovat lähteneet käyntiin tai miksi olette lähteneet mukaan näille messuille? Vaihda käyntikortteja ja kerro miksi sinä olet messuilla. Muista aina varmistaa onko kyseessä oman asiasi kannalta oikea henkilö ja jos ei, niin pyydä saada hänen yhteystietonsa niin voit kontaktoida hänet messujen jälkeen. Muista arkistoida muiden messuosallistujien tiedot eri paikkaan kuin messukävijöiden tiedot. Näin pysyt paremmin perillä mistä yrityksestä olikaan kyse. Voit esimerkiksi myös kirjoittaa saamaasi käyntikorttiin muutamalla ranskalaisella viivalla, onko yritys relevantti jatkotoimenpiteisiin ja mitä puhuitte messuilla.

Verkostoituminen tuntuu usein vähän pakkopullalta ja teennäiseltä, eikä meille suomalaisille lainkaan luonnolliselta eikä helpolta, mutta jos voimme sen kautta saada lisää bisnestä, lupaan että se on jokaisen vaivaantuneen hymyn arvoinen suoritus!

 

Kirjoittaja

 

Lue myös!

Kannattaako messuille osallistua?

 


Piditkö kirjoituksesta? Pinnaa se talteen! 📌