Meillekö menestystä messuilta?

Tarjoamme blogissamme suunvuoron myös asiakkaillemme. Seuraavassa tekstissä Unna Äkäslompolo kertoo Visit Naantalin parhaimmat messuvinkit!

Miten Visit Naantali on hyödyntänyt messunäkyvyyttä

Destinaatiomarkkinoinnin ytimessä on matkakohde, jonne markkinointitoimenpiteillä pyritään saamaan lisää tunnettuutta ja kävijöitä. Oleellista destinaation markkinoinnissa on, että matkakohdetta ei voi ostaa verkkokaupasta vaan asiakas täytyy saada niin lumoutuneeksi kohteesta, että hän lähtee itse matkakohteen luo.

Suomi on täynnä hienoja kohteita ja sen takia destinaatioiden markkinoinnissa käydään kovaa kilpailua. Oli kyseessä pieni tai suuri kohde, avainrooleissa ovat selkeä sanoma, monikanavaisuus ja tiedonsaannin helppous. Tässä pitää myös muistaa, että matkakohde on yhtä kuin sen eri yritykset ja ihmiset. Nämä ovat ne palikat, jotka muodostavat matkakohteesta persoonallisen ja uniikin. Tärkeä tekijä on myös paikan matkailuorganisaatio, jonka vetovastuulla on koko kohteen imago ja brändi. Voisikin sanoa, että destinaatio koostuu tuhannesta pienestä palapelin palasesta, jotka yhdessä muodostavat kuvan matkakohteesta.

Me Visit Naantalissa olemme kokeneet näkyvyyden messuilla tärkeänä. Haluamme viestiä osallistumisellamme olevamme aktiivinen toimija ja ennen kaikkea potentiaalinen, muuntautumiskykyinen ja houkutteleva matkakohde. Messut ovat myös hyvä paikka nuuskia alan tuulia ja trendejä sekä yleistä fiilistä Naantalia ja tuotteitamme kohtaan maailmalla.

Vetovoimainen ohjelma osana imagomarkkinointia

Messusisällöllä on tärkeä rooli kun halutaan jättää muistijälki messuilla tarpoviin infotulvan pyörryttämiin asiakkaisiin. Messuilla olo ei siis tarkoita pelkkää standilla seisoskelua ja esitteiden jakamista pepsodent- hymy kasvoilla vaan ajatukselliseen ja inspiroivan sisällön tuottaminen messuohjelmaan. Tämä on se todellinen mahdollisuus messuilla ja jolloin sytytetään halu lähteä Naantaliin.

Mitä se ohjelma sitten voisi olla? Hyvä tapa on nostaa esille alueesi tai yrityksesi ainutlaatuiset piirteet ja persoona. Naantalin hyvä maamerkki jo monen vuoden ajan on ollut Muumimaailma, jonka asukkaat ovat kestosuosikkeja niin pienten kuin isompienkin suomalaisten keskuudessa. Tämä vetonaula saa ihmiset liikkeelle ja heidän ajatuksensa kesään ja Naantaliin. Siinä sivussa kerromme sitten muista uutuuksista ja ideoista Naantalin lomalle. Toisin sanoen, jos siipiesi alta löytyy jokin erikoisuus tai vetovoimatekijä, messut ovat oiva areena sen hyödyntämiseen!

Messujen tuloksia on äärimmäisen vaikea mitata. On mahdotonta sanoa, onko messuilla olo tai olemattomuus vaikuttanut Naantalin vuosittaisiin kävijämääriin. Messut ovat kuitenkin investointi imagoon ja onkin syytä miettiä, onko kohteella varaa olla pois messuilta. Mitä näkymättömyytemme messuilla viestii asiakkaillemme?

Yhteistyö ja avoimuus avainrooleissa messuilla

Tärkeää on avoin yhteistyö sekä paikallisten yritysten sekä muiden messuilla olevien destinaatiokohteiden kanssa. Reilu peli ja sovituista jutuista kiinni pitäminen ovat avainroolissa hyvän energian luomisessa ja yhteistyön kehittämisessä. Muistettava on myös se, että vaikka alueellasi olisi tiettyjä korkeavolyymisia vetovoimakohteita, tärkeässä roolissa ovat myös pienemmät yritykset. He ovat se persoonallinen paikallinen väriläiskä ja heidät tulee ottaa huomioon niin, että kaikilla on mahdollisuus näkyvyyteen ja hyvään antiin messuista.

Visit Naantali oli mukana vuoden 2017 Matkamessuilla osana 1000m2 Saaristo-osastoa, johon oli kerätty kaikki lähialueiden kunnat. Yhteisestä linjasta pidettiin kiinni, messukalusteet olivat yhdenmukaiset ja kaikilla oli samanlainen saaristohenkinen messupaita päällään. Tämä osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi, sillä iso yhtenäinen osastomme houkutteli runsaasti kävijöitä koko messujen ajan ja saimme suoraa palautetta, että osastomme oli ehdottomasti messujen paras.

Yhteistyössä on siis todellista voimaa. Kukaan ei yksin pysty miellyttämään kaikkia, mutta kun aisapareiksi saadaan hyviä yhteistyökumppaneita markkinointia tukemaan, ovat tuloksetkin sen mukaiset. Brändiä ja imagoa voidaan yhteistuumin markkinoida ja kehittää yhä vain vetovoimaisemmaksi matkakohteeksi. Muistakaa siis se kuuluisa yhteinen hiili!

Visit Naantalin vinkki messuille

Älä pelkää lyödä hynttyitä yhteen jännittävienkin yhteistyökumppaneiden kanssa. Välillä on haasteellista saada naapurikateuden vaivaamat suomalaiset ymmärtämään, että ei ole itseltä pois jos toisella menee hyvin. Päinvastoin, on hyvä muistaa että kun alueellenne saadaan houkuteltua asiakkaita he myös käyttävät muita alueen palveluita ja yrityksiä. Asiakkaat kyllä vaistoavat hyvän energian ja tekemisen meiningin ja se jos mikä on houkuttelevaa matkakohteen valinnassa. Moninkertaista siis mahdollisuutesi menestykseen ja kasvuun rohkean yhteistyön kautta!

 

Kirjoittaja

Unna Äkäslompolo, Avainasiakaspäällikkö, Visit Naantali

 

Lue myös!

Millaista palautetta saimme asiakkaaltamme järjestämistämme vuosijuhlista?

 


Piditkö kirjoituksesta? Pinnaa se talteen! 📌