Tavoitteemme messuilla – Toimiva messustrategia riippuu messujen tavoitteista
Olennaisena osana messuille lähteissä ja messuosaston suunnittelussa on muistaa suunnitella myös messujen tavoitteet. Asettamistasi tavoitteista riippuu, mitä messuilla kannattaa tehdä ja mille messuille ylipäänsä osallistua. Haluatko tehdä kauppaa? Haluatko vahvistaa yrityksesi brändiä? Haluatko lanseerata uuden tuotteen? Haluatko päästä kasvokkain kertomaan tuotteestasi, jota on muuten hankala myydä? Haluatko kerätä yhteystietoja tulevaan markkinointiin? Haluatko verkostoitua kollegoihin? Haluatko medianäkyvyyttä tai luoda suhteita mediaan? Listaa voisi jatkaa loputtomasti.
Kun olet valinnut tavoitteesi messuille, mieti, mitä sen saavuttaminen edellyttää. Mihinkään ‘’perinteisiin messukikkoihin’’ ei siis kannata lähteä, jos ne eivät palvele tavoitteen saavuttamista. Kaikki energia kannattaa silloin suunnata valitun tavoitteen saavuttamiseen, ja jättää ylimääräinen pois.
Otetaan muutama esimerkki.
Tavoitteesi on tehdä kauppaa
Jos tavoite on saada kauppa aikaiseksi messuilla, millä saavutat tavoitteen? Onko tuotteesi ihmisille jo entuudestaan tuttu, vai vaatiiko se esittelyä? Onko tuote sellainen, että sitä voi koekäyttää, maistaa tai kokeilla paikanpäällä? Kertaa etukäteen parhaat myyntiargumenttisi, ja kiteytä ne käytänönläheisin esimerkein. Esittele hinnat selkeästi, jotta ne käyvät ilmi myös kysymättä, jos mahdollista.
Tavoitteesi on kerätä liidejä
Tähän perinteinen arvonta sopii mainiosti, se on hyvä väylä kerätä yhteystietoja. Monesti ihmisiä kiehtoo nimenomaan palkinto, joten sitä kannattaa mainostaa pelkän ‘’arvonnan’’ sijaan, ihmiset haluavat tietää, mihin ovat mahdollisesti yhteystietojaan vaihtamassa. Arvonnan ohessa on myös mahdollista kysyä jotakin yrityksestäsi. Liidin yhteyteen saa tällöin helposti myös muuta jatkokäytön kannalta olennaista informaatiota, kuten Mikä jäätelömakumme on suosikkisi? Koska olet hankkinut tuotteemme? Oletko koskaan kokeillut? jne. Näin voit jälkikäteen määritellä, kuinka ‘’lämpimiä’’ kontaktisi ovat. Liidien keräystapaan on myös syytä kiinnittää huomiota: Tabletille ladattu arvontakysely siirtää vastaukset automaattisesti CRM:ään, kun taas perinteiset paperilaput on kirjoitettava puhtaaksi messujen jälkeen, ja virheiden mahdollisuus moninkertaistuu. Arvioi myös etukäteen, mihin tarkoitukseen liidit tulevat; onko hyödyllistä tietoa puhelinnumero, sähköposti vai osoite?
Huomaathan, että et järjestä arvontaa vain koska ‘’messuilla kuuluu’’, jos aikomuksesi ei ole käyttää saamiasi liidejä. Voisitko tällöin käyttää asiakkaan pisteelläsi viettämän ajan johonkin muuhun, kuin arvontalipukkeen täyttämiseen?
Tavoitteesi on kertoa palvelusi yksityiskohdista ja selkiyttää tuotteen yksityiskohtia.
Varmista, että henkilöstösi innokkaimmat ja asiantuntevimmat henkilöt pääsevät paikalle. Arvokkaammissa, vaikeasti myytävissä ja harkintaa vaativissa tuotteissa ja palveluissa messumenestystä ei välttämättä kannata mitata pelkän kaupan määrän mukaan. Tällöin merkityksellisempää on se, kuinka monelle potentiaaliselle asiakkaalle olet päässyt henkilökohtaisesti kertomaan asiastasi, sekä vastamaan kaikkiin askarruttaviin kysymyksiin. Ensisijaisen tärkeää on kerrata yhteystiedot, mistä tuotteesi tai palvelusi voi pohdinnan jälkeen ostaa. Ohjaatko etukoodin kanssa verkkokauppaan, annatko käyntikorttisi, vai sovitko soittavasi tietyn ajan kuluttua? Monet messut tarjoavat myös mahdollisuutta tietoiskuihin, jolloin saat mahdollisuuden sekä vastata kysymyksiin että tavoitat kerralla enemmän kuulijoita.
Mikä oman toimintasi kannalta on tällähetkellä tärkeintä? Muista käydä tavoite ja stepit sen saavuttamiseksi läpi koko messuhenkilöstösi kanssa, jotta kaikki tietävät miksi ja miten toimia!
Kirjoittaja
Yrittäjä, Huikea Tapahtumatuotanto
050 359 5573 | [email protected]
Lue myös!
10 steppiä yleisötapahtuman järjestämiseen